תופעת עובש ורטיבות בקירות וההשלכות שלה
ליקוי בנייה נפוץ בדירות ובתים, הוא הופעת כתמי רטיבות ועובש בקירות ובתקרה. רטיבות בקירות הבית לאורך זמן גורמת להיווצרות כתמי עובש, נפיחות של הקיר קילוף צבע וטיח. מלבד הבעיה האסתטית מדובר בהשפעה לרעה על איכות החיים בבית ובסיכון בריאותי. ריח העובש מתפשט לחלקים שונים בבית ו"נדבק" לבגדים, מצעים ומגבות.
במקרים של איטום גגות לקוי או נזילה בצנרת, תהיה חדירה משמעותית של מים אל תוך תקרות וקירות
המבנה, מה שיוביל אף לטפטוף מים על הרצפה.
תופעה של עליית מים מן הרצפה עשויה להיגרם מנזילת צנרת מים נזילת ביוב, או במקרה של בית פרטי – בעיה בהסתת מי הגשמים הרחק מן המבנה, אל הרחוב.
לעתים מקור הרטיבות קשה לאיתור, מאחר והמים "מטיילים" בתוך המבנה, בין המרווחים בתקרות וסדקי הקירות והנקודה שבה נראה את התופעה בתוך הבית היא לא תמיד נקודת המוקד שממנה מגיעה הרטיבות. בנוסף, הזנחה של רטיבות לאורך זמן תצריך לרוב שיפוץ מקיף ויקר.
החשיבות של בדק בית להתמודדות עם התופעה
ביצוע בדק בית לפני רכישת דירה משמעותי מאד לתופעת הרטיבות ועובש בקירות הדירה. את הבדיקה מבצע מהנדס בודק מוסמך לביקורת מבנים.
איתור ליקויי בנייה מתבצע עם מכשור מתקדם, כשבסופו של תהליך מוצא דוח מהנדס המפרט את הליקויים שהתגלו וכיצד יש לתקן אותם. המשמעות היא שיהיה תיעוד שהקבלן או מוכר הדירה אחראים לבעיית הרטיבות והעובש ועליהם לתקן כראוי או לחילופין להציע שווי נכס הוגן בהתאם להערכת שמאי מקרקעין.
עובש ורטיבות בקירות הבית נפוצים באזורים הבאים:
- גגות וניקוז מי גשמים – זיפות, התקנת יריעות ביטומניות או גג רעפים בצורה תקנית ואיכותית. שיפוע מספק בגגות המסית את המים לכיוון המרזבים (צינורות לניקוז מי גשמים) יבטיחו הסתת מי הגשמים אל מחוץ למבנה.
- קיר חיצוני – נעשה בבניה קונבנציונלית ע"י טיח או הדבקת אריחים. נקודות חולשה המהוות פוטנציאל לחדירת מי גשמים הן בד"כ: איזור חיבורי החלונות לקיר, נקודות שיש בהן קידוח לשם הוצאת תשתית כגון צנרת מזגן, סדקים, וחיבורים בין קיר לקיר בית שכן. חלק מן האזורים הבעייתיים לא ניתנים לאיתור בעין בלתי מקצועית.
- חלונות הבית – הישארות מי גשמים עומדים במסילות החלונות, נפילת חלקי טיח וצבע בנוסף על הצטברות כתמי עובש בקיר שמתחת לחלון. בהתקנה נכונה של חלונות סף החלון אמור להגן על הקיר מרטיבות ולנקז את מי גשמים המצטברים בו, אל מחוץ למבנה.
- "חדרים רטובים" – כלומר בחדרי המקלחות והשירותים צריך לאטום את רצפת הבטון ע"י חומר איטום כדי למנוע מעבר מים לקומה מתחת "החדר הרטוב" במינון הנכון, ומילוי הפוגות (המרווח בין האריחים) של הקרמיקה ברובה אקרילית, רובה אקרילית המיועדת לחדרים רטובים או רובה אפוקסית.